یکی
از انواع پرطرفدار در کشور ما سرکه سیب است؛ در حالی که سرکه ی انواع میوه
ها در کشورهای اروپایی و سرکه ی برنج در جنوب و شرق آسیا، به ویژه چین و
ژاپن، طرفداران بیشتری دارد.
سرکه نارگیل هم یک محصول تخمیری است که از آب نارگیل به دست می آید و در فیلیپین مورد استفاده قرار می گیرد.
سرکه خرما و نیشکر
هم در دنیا تولید می شوند که شاید ما خیلی با آن آشنا نباشیم اما آنچه می
خواهیم اینک به آن بپردازیم، سرکه بالزامیک است که چند سالی است در کشور ما
محبوبیت یافته و وارد برنامه غذایی مان شده است.
سرکه الزامیک - سرکه
بالزامیک از احیا شدن آب نوع خاصی از انگور شیرین که جوشیده شده و کاملاً
پخته شده است، تهیه می شود و فرآیند تهیه ی آن با بقیه انواع سرکه تا حدی
متفاوت است.
بالزام در لغت به معنای رزین هایی با ساختار حلقوی است که دارای مقادیر قابل توجهی از چند نوع از اسیدها مانند اسید بنزوییک هستند.
به
طور کلی ماده اولیه سرکه بالزامیک، انگور سفید است. البته در تولید آن می
توان از مجموعه ای از میوه هایی مثل سیب، گیلاس، گلابی و زردآلو هم استفاده
کرد. اما در پاسخ به این که این سرکه به چه نحوی تولید می شود، باید گفت
وقتی میوه ها چیده می شوند، به وسیله ی دستگاه های مخصوصی تحت فشار قرار
گرفته و آب آن ها گرفته می شود. آب انگور سفید یا سایر میوه ها حرارتی حدود
۸۰ درجه سانتی گراد (به مدت طولانی) می بینند تا در نهایت، برخی باکتری ها
که در انگور موجود است، از بین برود.
در سرکه بالزامیک یک سری ترکیبات
وجود دارد که می تواند میزان حساسیت به انسولین را در افراد بالا ببرد؛
یعنی این که باعث می شود انسولین بهتر در بدن عمل کرده و قند را به داخل
سلول هدایت کند و در نهایت برای کنترل قند خون در افرادی که یا دیابت دارند
یا در مرحله پیش از دیابت هستند، مفید واقع شود بعد در انتهای حرارت، شکر
موجود اندازه گیری می شود. تقریباً هر ۱۰۰ لیتر آب انگور به ۶۰ لیتر سرکه
تبدیل می شود و بعد از جوشانده شدن برای چند ساعت با باقی عصاره ها مخلوط
شده و داخل کانترهای بزرگ چوبی از جنس درخت زردآلو یا توت ریخته می شود و
چند سال در این خمره ها باقی می ماند. این موضوع که قیمت سرکه بالزامیک در
مقایسه با سایر سرکه ها تا این حد بالاست، شاید به همین دلیل است که سرکه
اصل بالزامیک حداقل به ۱۵ تا ۲۰ سال استراحت نیاز دارد تا بتواند به سر میز
هر یک از ما برسد.
سرکه
بالزامیک سه نوع دارد، نوعی که به شکل سنتی در بعضی شهرهای ایتالیا تهیه می
شود، نوعی که به شکل صنعتی و تجاری تهیه می شود و نوع سوم که مخلوطی از
این دو است.
● ۶ نکته درباره سرکه بالزامیک
اما فواید تغذیه ای ویژه ای برای این نوع از چاشنی عنوان شده که عبارتند از:
۱)
سرکه بالزامیک دارای گروهی از آنتی اکسیدان ها است که به آن ها ترکیبات
پلی فنولی گفته می شود. ما حداقل ۸ نوع آنتی اکسیدان پلی فنولی در سرکه
بالزامیک داریم. پلی فنول ها رادیکال های آزاد تولید شده در بدن را خنثی می
کنند و تمامی انواع آن ضدسرطان بوده در نتیجه عملکرد سیستم ایمنی بهبود می
یابد. از این رو سرکه بالزامیک می تواند خواص ضدمیکروبی و ضدعفونی کنندگی
داشته باشد.
در قدیم از این سرکه برای درمان عفونت های ویروسی و باکتریایی و ضدعفونی کردن زخم ها استفاده می شده است.
یادتان
نرود که سرکه بالزامیک خاصیت ضدقارچی هم دارد و به ویژه در خانم هایی که
مبتلا به عفونت های دستگاه تناسلی و مجاری ادراری اند، می تواند به پیشگیری
از شدت یافتن این نوع عفونت کمک کند. پس چه بهتر که حداقل خانم های خانه
این چاشنی را در سفره ی غذای خود جای دهند.
از طرفی وقتی این پلی فنول
ها وارد معده می شوند، معده را تحریک به ترشح اسید کرده و به هضم مواد
غذایی به ویژه پروتئین ها کمک می کنند. در نتیجه، توصیه می شود اگر غذاهای
گوشتی مصرف می کنید برای هضم راحت تر گوشت، سرکه ی بالزامیک بخورید.
۲) سرکه
بالزامیک از انگوری تهیه می شود که این نوع از انگور حاوی گروهی از
فلاونوییدها است. این گروه از فلاونوییدها به علت داشتن خاصیت آنتی
اکسیدانی می توانند عملکرد ضد پیری سلول های بدن، ضدسرطان و ضدبیماری های
قلبی عروقی داشته باشند.
۳)
همه ی انواع سرکه چون اسیداستیک دارند تا حدی به کاهش چربی خون کمک می
کنند و سبب پایین آمدن کلسترول و تری گلیسیرید در افرادی می شوند که چربی
خون بالایی دارند یا مستعد ابتلا به چربی خون بالا هستند.
نکته ی دیگر
این که تمامی انواع سرکه از جمله سرکه بالزامیک سبب کاهش اشتها شده و میل
سیری را القا می کنند؛ یعنی وقتی فردی سرکه بالزامیک را که عمدتاً با سالاد
یا غذاهای سرد مصرف می شود، می خورد؛ تا حدی اشتهایش کاهش یافته و مصرف آن
یکی از راه های موثر برای کم کردن وزن در افرادی است که رژیم کاهش وزن
دارند.
۴)
سرکه بالزامیک در محیط معده، حالت اسیدی ایجاد می کند. به طور معمول در
افراد جوان و سالم، محیط معده به اندازه کافی اسیدی است اما در افرادی که
به هر علت ترشح اسید معده ی آن ها کاهش یافته است مانند افراد سالمند یا
کسانی که قسمتی از معده آن ها با عمل جراحی برداشته شده است، استفاده از
این سرکه به اسیدی تر شدن محیط معده کمک می کند و در نتیجه فرآیند هضم و
جذب بسیاری از مواد مغذی بهبود می یابد.
همچنین این محیط اسیدی جذب
عناصری مثل کلسیم و آهن را افزایش می دهد. بنابراین کسانی که دچار کم خونی و
فقر آهن هستند، می توانند همراه با گوشت قرمز مختصری سرکه بالزامیک
استفاده کنند تا جذب آهن گوشت افزایش یابد.
۵)
در برخی منابع دیده شده در سرکه بالزامیک یک سری ترکیبات وجود دارد که می
تواند میزان حساسیت به انسولین را در افراد بالا ببرد؛ یعنی این که باعث می
شود انسولین بهتر در بدن عمل کرده و قند را به داخل سلول هدایت کند و در
نهایت برای کنترل قند خون در افرادی که یا دیابت دارند یا در مرحله پیش از
دیابت هستند، مفید واقع شود.
۶)
از این نوع سرکه می توان به میزان چند قاشق مرباخوری در سالاد استفاده
کرد. مخلوط سرکه بالزامیک و روغن زیتون یک سس مغذی و سالم برای مصرف
سالادها معرفی می شود.
استفاده از این نوع سرکه یا سایر انواع سرکه ها
در افرادی که مبتلا به رفلاکس یا برگشت اسید معده از معده به طرف مری هستند
و دچار سوزش سر دل و ترش کردن می شوند، مناسب نیست. همچنین در افرادی که
به انواعی از انگور حساسیت دارند، استفاده از این نوع سرکه باید با احتیاط
صورت گیرد.
● تعادل فراموش نشود
با
همه ی خواص ارزشمندی که این نوع سرکه دارد، مصرف افراطی آن می تواند به
مرور زمان، به دلیل بالا بودن میزان اسیدیته، زخم هایی را در ناحیه دهان و
مری ایجاد کند و سبب کاهش پتاسیم خون شود. کاهش پتاسیم خون، خود بروز
مشکلات عملکردی قلب را به دنبال دارد. به علاوه، در درازمدت این اسیدی شدن
خون، پوکی استخوان را در پی خواهد داشت. در ضمن، دیده شده برخی افراد صبح
ناشتا، سرکه سیب می خورند با این استدلال که به کاهش وزنشان کمک می کند.
به
طور کلی ماده اولیه سرکه بالزامیک، انگور سفید است. البته در تولید آن می
توان از مجموعه ای از میوه هایی مثل سیب، گیلاس، گلابی و زردآلو هم استفاده
کرد .
باید در اینجا به این نکته اشاره کنیم که این موضوع به هیچ عنوان
پایه و اساس علمی نداشته و گرچه سبب کاهش اشتها می شود اما چربی سوز نبوده
و سبب لاغری نمی شود.
تحقیقات نشان داده اند، افرادی که قرص های سرکه
سیب می خورند (روزی ۳ عدد) نه تنها لاغر نمی شوند، بلکه پتاسیم خونشان نیز
کاهش یافته و در نهایت، دچار پوکی استخوان می شوند. علاوه بر همه این ها،
مصرف سرکه به سالمندان و کسانی که مبتلا به زخم مری یا دهان هستند نیز
توصیه نمی شود.
● محتویات ۱۰۰ گرم سرکه بالزامیک
▪ کربوهیدرات ۱۷ گرم
▪ کلسیم ۲۷ میلی گرم
▪ آهن ۷/۰ میلی گرم
▪ فسفر ۱۲ میلی گرم
▪ سدیم ۲۳ میلی گرم
بیش از ۳ قاشق غذاخوری سرکه بالزامیک در طول روز توصیه نمی شود.
آدامس مشهورترین جویدنی دنیاست. طرفداران پروپاقرص آن جوانان بوده و زنان بیشتر از مردان آن را میجوند البته مشتری اصلی آدامسهای بادکنکی، جرقهای، عسلی و آدامسهایی که در دسته آبنباتها قرار دارد، کودکان و نوجوانان هستند. در قدیم آدامس را از صمغ کنار، صنوبر، ون (سقز) و … تهیه و با جویدن آن دهان [...]
آدامس مشهورترین جویدنی دنیاست. طرفداران پروپاقرص آن جوانان بوده و زنان بیشتر از مردان آن را میجوند البته مشتری اصلی آدامسهای بادکنکی، جرقهای، عسلی و آدامسهایی که در دسته آبنباتها قرار دارد، کودکان و نوجوانان هستند.
در قدیم آدامس را از صمغ کنار، صنوبر، ون (سقز) و … تهیه و با جویدن آن دهان را خنک و خوشبو و دندانها را تمیز میکردند.
با گذشت زمان ترکیباتی چون شکر، اسانس، مواد رنگ دهنده و افزودنیهایی چون مواد نرمکننده، سفیدکننده، جلا دهنده و نگهدارنده به صمغهای گیاهی افزوده و آدامسهای امروزی متولد شد البته باید بدانید برخی از آدامسهای جدیدی که این روزها در بازار عرضه میشود از جنس صمغ درختان نیست.
به دلیل آن که صمغهای گیاهی بسیار گرانند استفاده از آن برای تولید انبوه صرفه اقتصادی نداشته و برخی تولیدکنندگان پلیمرهای پلاستیکی، پارافین و موم زنبور عسل را جایگزین این صمغها میکنند.
آدامسهای بادکنکی، محبوب کودکان
این آدامسها قوام سفت و محکمی دارد و بیشتر کودکان برای باد کردن و تولید حباب از آن استفاده میکنند. اغلب این آدامسها صورتی رنگ بوده، طعم به خصوصی دارد و در مقایسه با آدامسهای معمولی چسبناکتر است و به دلیل الاستیسیته (قدرت کشسان) از صمغ بیشتری در آن استفاده میشود.
قوام سفت این آدامسها موجب میشود که حین فشرده شدن میان دندانها و تولید حباب، فشار مضاعفی به فک وارد شده و باعث آزردگی و درد مفصل آن شود.
از سوی دیگر با تحریک ترشح بیش از حد غدد بزاق به طور کاذب منجر به کاهش حس تشنگی در کودکان میشود بنابراین کودکان را از مصرف مداوم این نوع جویدنی بر حذر دارید.
آدامس دارچینی، رفع کننده بوی بد دهان
۸۵ درصد بوی بد دهان ناشی از عفونت سینوزیتی و گرسنگی است. هنگام گرسنگی گازهای بدبوی حاصل از تخمیر مواد غذایی از معده خارج و در داخل محفظه دهان جمع شده و باعث ایجاد بوی بد دهان میشود.
آدامس باید فقط ۲۰ دقیقه در دهان جویده شود. بعد از ۲۰ دقیقه جویدن، میکروارگانیسمهای دهان بر روی آدامس تجمع میکنند که باید بعد از این مدت،
دیگر مصرف نشود
محققان دریافتهاند که نعنا و دارچیندو طعمدهندهای است که به علت خاصیت قوی ضدباکتریایی، باکتریهای مولد گازهای بدبو را نابود کرده و با تأثیر بر پرزهای چشایی احساس خنک و خوشایندی را در مصرفکننده ایجاد میکند.
اما خوب است بدانید دارچین به دلیل طعم تند و تیزی که دارد در برخی افراد به خصوص کودکان موجب ایجاد حساسیتهای دهانی شده و مخاط دهان را دچار سوختگی، قرمزی و آفت میکند. با قطع مصرف آدامس دارچینی این علائم التیام مییابد.
آدامسهای بدون قند
این آدامسها برخلاف نامشان بدون مواد قندی نیست. در ترکیب آنها قندهای ضعیف شده طبیعی چون ایزومالت، زایلیتول، سوربیتول، مانیتول و همچنین قندهای مصنوعی چون آسپارتام و آسهسولفام پتاسیم جایگزین شکر شده است.
در میان قندهای ضعیف شده، زایلیتول بهترین شیرینکنندهای است که توسط باکتریهای دهانی تجزیه و تخمیر نشده و به دلیل عدم ایجاد اسید باعث پوسیدگی و برداشت کلسیم و فسفات از دندان نمیشود. سرعت جذب این قند در بدن پایین بوده و برای جذب نیازی به انسولین ندارد.
آیا این موضوع حقیقت دارد که با جویدن آدامس، پوسیدگی دندانها کمتر میشود؟
جویدن آدامسهای فاقد قندهای پوسیدگیزا و دارای زایلیتول علاوه بر این که به علت عدم وجود قند و کربوهیدرات پوسیدگی زا باعث حذف دسترسی میکروب به مواد غذایی مورد نیاز برای رشد و زندگیشان میشود، با جلوگیری از تکثیر میکروبی و همچنین با افزایش جریان بزاق باعث کاهش پوسیدگی دندانی میشوند.
صمغ آدامس یک ترکیب غیرقابل هضمی است که از دستگاه گوارش بدون هیچگونه تغییری عبور کرده و در نهایت پس از چند روز دفع میشود البته در کودکانی که به طور همزمان چندین آدامس را بلعیده باشند احتمال انسداد دستگاه گوارش وجود دارد
تحقیقات نشان داده است اگر کودکان جویدن آدامسهای بدون قند را یک سال قبل از رویش اولین دندان دائمی آغاز کنند میزان پوسیدگی دندانهایشان به طور چشمگیری کاهش خواهد یافت.
همچنین مصرف مداوم و طولانیمدت آدامسهای حاوی قندهای مصنوعی چون آسپارتام و …، فسفر را از مغز، کلسیم را از استخوانها و دندانها، سدیم را از عضلات و اکسیژن را از معده گرفته و برای سلامتی مضر است.
مصرف بیش از حد آدامسهای حاوی قند طبیعی ضعیف شده نیز خاصیت ملینی داشته و میتواند فرد را دچار اسهال کند. به یاد داشته باشید بیماران دیابتی تمامی محصولات بدون قند را باید تحت نظر پزشک مربوطه مصرف کنند.
آدامس فلورایددار
فلوراید در ترکیب اغلب آدامسهای بدون قند وجود دارد. این عنصر با استحکام مینای دندان آن را برابر پوسیدگی مقاوم کرده و تا حدود زیادی از میزان باکتریهای تخمیرکننده دهان میکاهد.
آدامس نیکوتیندار، مخصوص افراد سیگاری
آدامسهای نیکوتیندار شکلی از دارو بوده و به آدامسهای ترک سیگار معروفند. این آدامسها مخصوص افراد سیگاری در حال ترک بوده و برای کودکان، افراد غیرسیگاری و زنان حامله و شیرده منع مصرف دارد. جویدن این آدامسها با انواع معمولی آن متفاوت است.
آدامسهای نیکوتیندار باید به گونهای جویده شوند که طعم آن به طور کامل احساس شود. سپس در ناحیه لثه و گونه بدون حرکت قرار گیرند.
در این حالت نیکوتین آزاد شده از آدامس به آرامی از طریق مخاط دهان جذب و موجب آرامش فرد میشود. وقتی نیکوتین کامل جذب شود طعم آدامس کمتر احساس شده و باید دوباره جویدن تکرار شود.
این آدامسها تا حدودی خاصیت سفیدکنندگی داشته و جرم و لک دندان را برطرف میکند. اما باید بدانید مصرف زیاد آدامسهای حاوی مواد سفیدکننده باعث ساییدگی شدید مینای دندان شده و به گسترش پوسیدگی دندانها کمک میکند. آدامسهای نیکوتیندار باید تحت نظر پزشک مربوطه مصرف شود.
قورت دادن آدامس
به کودکان خود آموزش دهید که با دهان بسته آدامس جویده و طی جویدن، آدامس را از داخل دهان بیرون نکشند و آن را قورت ندهند.
بسیاری از کودکان پس از اتمام طعم شیرین و اسانس میوهای آدامس، آن را قورت داده و موجب نگرانی والدین خود میشوند اما باید بدانید برخلاف باور عمومی بلعیدن آدامس باعث چسبندگی معده و روده و عدم دفع نمیشود.
صمغ آدامس یک ترکیب غیرقابل هضمی است که از دستگاه گوارش بدون هیچگونه تغییری عبور کرده و در نهایت پس از چند روز دفع میشود البته در کودکانی که به طور همزمان چندین آدامس را بلعیده باشند احتمال انسداد دستگاه گوارش وجود دارد. خطر دیگر، ورود یا پرش این جویدنی به مجرای نای خردسالانی است که به خوبی قادر به کنترل مجاری تنفسی و بلعی خود نیستند.
فقط ۲۰ دقیقه آدامس بجوید
دکتر لیلا آزاد بخت متخصص تغذیه و محقق مرکز تحقیقات غدد درونریز و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: آدامس باید فقط ۲۰ دقیقه در دهان جویده شود. بعد از ۲۰ دقیقه جویدن، میکروارگانیسمهای دهان بر روی آدامس تجمع میکنند که باید بعد از این مدت، دیگر مصرف نشود.
وی افزود: مصرف آدامس سبب ترشح شیرههای گوارشی و تحریک ترشحات مختلف سیستم معده و روده به منظور هضم بهتر غذاها میشود. همچنین با جویدن آدامس ترشحات بزاق بیشتر شده و این افزایش ترشحات بزاقی سبب جلوگیری از تشکیل پلاکهای دندانی که ناشی از چسبیدگی غذاها به دندانها است، میشود.
صاویر باورنکردنی از ابتدای لقاح تا تولد نوزاد
سلامت نیوز: این عکس های باورنکردنی با استفاده از دوربین های معمولی مجهز به لنز ماکرو و همچنین میکروسکوپ الکترونی گرفته شده است.
دو اسپرم در تماس با تخمک
اسپرم برنده!
روز پنجم-ششم
روز هشتم. جنین به دیوار رحم چسبده است.
مغز جنین شکل می گیرد.
روز ۲۴ام. بعد از ۱۸ روز قلب شروع به شکل گیری می کند. می دانیم که جنین یک ماه هیچ استخوانی ندارد.
۴ هفته
هفته پنجم: تقریبا ۹ میلی متر. به وضوح صورت جنین با سوراخ چشم و بینی و دهان مشخص است.
هفته هشتم. جنین به سرعت در کیسه رحمی رشد می کند.
هفته دهم. پلک ها نیمه باز هستند. در روزهای آتی کاملا بسته خواهند شد.
هفته شانزدهم. جنین از دست هایش برای شناخت محیط پیرامونش استفاده می کند.
شبکه ای از رگ های خونی را مشاهده می کنید. در واقع بدن در حال ساخت استخوان است و این رگ ها تغذیه کننده استخوان بدن خواهند بود.
هفته هجدهم. ابعاد تقریبا ۱۴ سانتی متر. اکنون می تواند صدا های بیرون را درک کند.
هفته
بیستم. تقریبا ۲۰ سانتی متر. موهای پشمالویی بر روی سر و صورت نوزاد ایجاد
می شود. این موها را با نام لانوگو (lanugo) می شناسند.
هفته بیست و چهارم
۶ماه بعد. جنین کامل شده و نوزاد آماده ترک رحم می شود. در این زمان جنین به سمت پایین می چرخد تا راحت تر بتواند خارج شود.
منبع : جام نیوز